SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Att bära runt på energi
May 22nd, 2013

Batteriet är i stort sett lika gammalt som vår förmåga att generera el. Det har alltid varit en del av forskarnas stora utmaningar att lagra el att använda när behovet finns. Fortfarande efter 212 år av batteriets existens har vi väldigt begränsad förmåga att lagra el, utan måste se till att hela tiden producera exakt den mängd som konsumeras.
Det första upptäckt som antydde att el gick att lagra genomfördes av Luigi Galvani1762 med hans så kallade grodexperiment. Det visade att en EMK uppstår när metaller står i förbindelse med en elektrolyt. 1800 skapade Alessandro Volta det första elektriska batteriet i modern tid, baserat på Galvanis experiment.1859 konstruerar Gaston Planté blycellen, som blev den första laddbara cellen – och i modern mening, det första batteriet. Sju år senare får Georges Leclanché patent på en primitiv torrcell, vilket tar batteriets utveckling ett steg ytterligare.

Den första alkaliska battericellen skapades 1881 av fransmännen Lalande och Chaperon. Den gav 0,85 V. 1889 konstruerar Waldemar Jungner den första laddbara cellen med alkalisk elektrolyt och 56 år senare konstruerar Samuel Ruben den första kvicksilveroxidcellen. Ett år senare, 1946, blir knappcellsbatterier baserade på silveroxid blir tillgängliga. Och nu börjar vi närma oss modern tid och de batterier vi är vana vid idag.1985 kom nämligen de första litiumbatterierna ut i handeln och följdes av moderniserade och effektivare modeller 1992 och 2000.
Men fortfarande måste våra batteridrivna prylar laddas i tid och otid, och då behöver vi våra vägguttag med billig el, från exempelvis elpris.biz.


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa