SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Hur vi lärde oss att plåga våra vänner och släktingar med tråkiga diabildsvisningar
June 22nd, 2013

Åsikterna går i sär om huruvida det är fantastiskt eller plågsamt att titta på diabilder. Men det handlar nog snarare om vilka bilder som visas och vem som visar dom. Bra bilder som visas av en god talare är ett nöje och dåliga bilder visade av en bedövande tråkig människa är en plåga. Och det dåliga rykte diabildsvisning har fått härstammar från den senare varianten. Dock bör det inte falla någon skugga på själva diaprojektorn, då det i sig är en lysande uppfinning.
En tidig variant av diaprojektorn kom redan 1907 och var då givetvis populär då det tillät många människor att se på bilder samtidigt. Även om fotografering på intet sätt var nytt då, så var det inte var mans sysselsättning och därför fortfarande något spännande.
Den form av projektorer – som visar bilder från 16 mm eller 35 mm film – som finns än idag, kom först 1935 och lanserades a Kodak. Året efter kom Agfa med sin motsvarighet.
Fortfarande var det bara svartvita bilder som användes och det skulle dröja länge innan färgbilder blev normen inom diabilder, på grund av dålig färgåtergivning och högt pris. Först på 70-talet slog färgdian igenom på allvar.
Diaprojektorn är en av de maskiner som vi gärna har i våra hem och driver med den el som vi idag inte klarar oss utan. Inte klarar oss utan, men gärna vill ha så billigt som möjligt.
Skaffa billig el på www.elavtal.biz.


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa